2015: lijstje

Vorig jaar maakte ik een lijstje met dingen die ik nog wil doen. Een bucket-list, zeg maar. Helaas is een deel nog niet gelukt. En er zijn dingen bij gekomen. Hierbij mijn lijst voor 2015.

Dit jaar geen agenda?

Op yourdailyintake lees ik een blog over leuke spulletjes van de Hema om het nieuwe jaar fris te beginnen. Normaal kocht ik rond deze tijd (of eerder!) een nieuwe agenda bij de Hema.

agenda hemaHelaas begin ik dit jaar voor het eerst zonder nieuwe agenda. Het was niet meer te doen: 6 agenda's bij houden (prive, werk, 2 kids, sportsplanner, manlief). Dus ik doe het nu digitaal. Heb ik weer overzicht. Maar ik mis het wel, die papieren agenda inclusief vergeet-niet-briefjes, nog-te-doen-lijstjes, kaarten-te-versturen alvast geplaatst in de juiste week, briefjes met school- trein- en biebtijden, lijstjes met nog-te-lezen-boeken, lijstje met verjaardagen, lijstje met leuke-dingen-doen, mooie plaatjes en dan opeens een onderwachte tekening van dochterlief die mijn agenda te pakken heeft gekregen.

Zucht… Denk dat ik maar weer terug ga naar de papieren agenda!

Praatjes

Mirthe en ik zitten in de auto. Ik realiseer me opeens dat ik iets vergeten ben en vloek.
Nee mama, niet shit zeggen, mag niet!”
En ondertussen zwaait ze met een opgeheven vingertje naar mij…

Eva: “Als ik een jongetje zou zijn, zou ik altijd broeken dragen.”
(Eva wil nu nooit een broek aan)

Eva: “Als je tegen jezelf praat, kan je ook terug praten.”

Blue monday

Het is vandaag de derde maandag van januari. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is het vandaag de meest depressieve dag van het jaar.

Daarom hierbij een link naar een positieve website: Elke dag een positief bericht.

Met veel mooie tips om gelukkig te zijn:

  • Investeer in hechte relaties.
  • Gelukkige mensen hebben niet altijd het beste van het beste. Ze maken het beste van wat ze hebben.
  • Stel vaker de vraag: ‘Kan ik iets voor je doen?’
  • Soms helpt inspanning en soms helpt ontspanning.
  • Zorg dat de mensen waar je van houdt, je echt goed kennen. Elkaar echt kennen zorgt voor vertrouwen en begrip.
  • Doe de dingen waar je zelf plezier in hebt en waar je goed in bent. Zie ook de cursus Persoonlijk Leiderschap.

 

2013: Lijstje

Goede voornemens? Nee, daar geloof ik niet zo in.
Vorig jaar maakte ik een lijstje met dingen die ik nog wil doen. Een bucket-list, zeg maar. Laast vond ik die weer terug. Staan leuke dingen in! In het verlengde hiervan de lijst voor 2013:

Krijgertjes

Op twitter lees ik ‘krijgertjes zijn ideaal, dan is gif er al uitgewassen. Leve tweedehands! 🙂 ‘.
Wij hebben heel veel krijgertjes. Van buren, vriendinnen, collega’s. Dozen vol kleding. Heerlijk!
Ik hoef zelden kleding te kopen. Koop eigenlijk alleen voor speciale gelegenheden. En maillots en onderbroeken. Want die gaan meestal niet meer dan 1 kind mee.
Tweedehands is makkelijk, goed voor het milieu en voor de portemonnee. Leve tweedehands! 😉 
 
Maar nu mijn probleem. Eva en/of Mirthe zijn er uit gegroeid. De kleertjes die ook voor jongetjes kunnen, haal ik er uit en stuur ik aan een vriendin. De echte meisjes-kleertjes verdwijnen in een doos op zolder. Want er zijn geen kleine meisjes in mijn omgeving.
Moeten ze daar blijven staan totdat er wel een klein meisje komt? Proberen te verkopen op marktplaats of Koninginnedag? Eigenlijk vind ik dat niet kunnen: Geld verdienen met iets dat je gekregen hebt.
Nu heb ik een oplossing gevonden: Krijgdekleertjes
 
Via deze website ruil je in een paar stappen een pakket met te kleine kinderspullen voor een pakket met spullen die bij jouw kinderen passen. Gewoon via internet, op een moment dat het jou uitkomt.
 
Leuk initiatief! Ik heb me ook meteen aangemeld. Nu nog de tijd vinden om een aantal pakketten te maken…

Footprint

Ik heb me aangemeld voor de footprintchallenge: het verminderen van mijn ecologische voetafdruk.
Ik weet wel waar ik mee kan verminderen: minder met de auto, minder vlees…
Helaas kan/wil ik dit niet: Als ik met het openbaar vervoer naar mijn werk ga, ben ik een uur meer reistijd per dag kwijt. Dan zie ik de meisjes niet meer.
Wel kan ik een dagje thuis gaan werken. Scheelt toch weer 41 kilometer.
Als ik kook, kook ik meestal vegetarisch. Maar Erik kookt meestal en hij is een echte vleeseter. Ik ben dan ook niet zo principieel dat ik hem vegetarisch wil laten koken. Maar wel met minder vlees dan gemiddeld, minder vlees dan de 200 gram per persoon.
 
Voordat ik me aanmeld, doe ik de voetafdruktest van het WNF
Er komt niets verrassends uit:
Jouw voetafdruk is 5,19 hectare. Als iedereen zo zou leven als jij, dan hebben we 2,9 aardbollen nodig.
De voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is 6,3 hectare.
 
Jouw top 5 tips:
Ik word vegetariër
Voor alles wat je eet is landbouwgrond nodig. Maar voor de productie van vlees is dat vele malen meer grond dan voor de productie van ons plantaardige voedsel. Met een vegetarisch menu verlaag je daarom je voetafdruk.
Kies voor openbaar vervoer in plaats van voor de auto.
Met een kleine voetafdruk van A naar B? Het openbaar vervoer is energiezuiniger dan de auto, omdat je met meerdere mensen gebruikt maakt van één vervoermiddel. Die efficiency verkleint je voetafdruk.
Vervang zuivel door plantaardige alternatieven (vb sojamelk)
Alles wat je eet en drinkt, telt mee in je voetafdruk. Net als bij vlees is ook voor de productie van zuivel relatief veel land nodig. De dieren die zuivel produceren hebben namelijk veel voer nodig.
Mirthe drinkt nu sojamelk ipv normale melk. Omdat zij (tijdelijk) niet tegen lactose kan. Ik gebruik haar melk voor o.a. de havermoutpap ’s ochtends vroeg. En eigenlijk bevalt me dat prima. Dat houden we er in!
Maar voor het bakken blijf ik zuivel gebruiken.
 
Koop kleding in een tweedehandswinkel
Origineel en goedkoop? En ook gunstig voor je voetafdruk. De productie van veel kleding kost immers veel landbouwgrond, energie en grondstof. Hergebruik verkleint je voetafdruk!
Ik koop niet veel kleding. Ik krijg zo af en toe wat van vrienden/familie. En als ik iets koop, doe ik dat vaak via marktplaats. En op rommelmarkten vind ik ook regelmatig iets leuks.
Voor de meisjes krijgen we veel en koop ik via marktplaats. En heb ik het al gehad over krijgdekleertjes? Alleen malloits, ondergoed en zo af en toe iets bijzonders kopen we nieuw.
 
Ik ben benieuwd naar de tips die ik de komende tijd krijg!