anencefalie (open schedeltje)

Een open schedeltje (anencefalie) behoort tot de zogenaamde neurale buisdefecten. Een neuraal buisdefect is een aangeboren afwijking welke ontstaat tussen de 20ste en 28ste dag na de conceptie. Een open ruggetje (spinabifida) is de meest bekende vorm van de neurale buisdefecten. Anencefalie is in tegenstelling tot spinabifida niet verenigbaar met het leven, vele baby’s met anencephalie overleven de geboorte niet en anders is de levensverwachting niet meer dan enkele uren tot enkele dagen.

Het kindje dat in mijn buik zat miste de bovenste helft van de schedel. In dit stadium van de zwangerschap werden de hersenen alleen omhuld door het hersenvlies, waardoor het een heel groot hoofd leek (een waterhoofd). In de loop van zwangerschap zouden de grote hersenen door de druk van het vruchtwater langzaam verdwijnen.

Voor meer info over anencefalie, zie:
http://www.anencephalie-info.org/nl/index.php
http://nl.wikipedia.org/wiki/Anencefalie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *