anencefalie (open schedeltje)

Een open schedeltje (anencefalie) behoort tot de zogenaamde neurale buisdefecten. Een neuraal buisdefect is een aangeboren afwijking welke ontstaat tussen de 20ste en 28ste dag na de conceptie. Een open ruggetje (spinabifida) is de meest bekende vorm van de neurale buisdefecten. Anencefalie is in tegenstelling tot spinabifida niet verenigbaar met het leven, vele baby’s met anencephalie overleven de geboorte niet en anders is de levensverwachting niet meer dan enkele uren tot enkele dagen.

Het kindje dat in mijn buik zat miste de bovenste helft van de schedel. In dit stadium van de zwangerschap werden de hersenen alleen omhuld door het hersenvlies, waardoor het een heel groot hoofd leek (een waterhoofd). In de loop van zwangerschap zouden de grote hersenen door de druk van het vruchtwater langzaam verdwijnen.

Voor meer info over anencefalie, zie:
https://www.anencephalie-info.org/nl/index.php
https://nl.wikipedia.org/wiki/Anencefalie

1 gedachte op “anencefalie (open schedeltje)

 1. Beste,

  Wij, Cindy Casier en Ine Berghman, zijn twee verloskundigen en maakten een informatieve, niet commerciƫle website omtrent de informatiebehoefte van koppels na afwijkende prenatale screening en diagnostiek. Op de website hebben we ook een tab met uitleg over anencefalie en wij zouden hierbij graag de afbeelding gebruiken die u plaatste onder anencefalie (de tekening in grijstinten met vergelijking van een kind zonder anencefalie en een kind met anencefalie). Natuurlijk hebben wij voor het gebruik ervan uw toestemming nodig.

  De website zou midden oktober online komen onder de naam: http://www.blijverwachtenwordtverdriet.be

  Hopend op een positief antwoord,

  Mvg

  Casier Cindy en Berghman Ine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.