Klaver (4w2d)

Vroeger was het heel gebruikelijk om na de dood van een kind, het volgende kind dezelfde naam te geven. Dit heb ik altijd enigsinds merkwaardig gevonden, tot ik het verhaal van mijn roeimaatje E hoorde. Zij heeft een zusje, laten we haar Annemarie noemen. Annemarie werd gebren met een open ruggetje. Een open ruggetje is gerelateerd aan een open schedeltje maar kindjes met een open ruggetje kunnen wel levensvatbaar zijn, al moeten ze diverse operaties ondergaan. Annemarie had zo veel afwijkingen dat haar ouders besloten haar niet te laten opereren. Ze hebben haar mee naar huis genomen, en hebben gedaan wat je nomaal ook met een baby doet: Lekker wandelen in het bos, op bezoek gaan, en vooral genieten van de tijd die ze samen hadden.
Na haar dood kregen ze nog een dochter, wie ze weer Annemarie noemden. Een andere naam was ‘2e keuze’ geweest. Annemarie draagt deze naam met veel trots, vind het mooi dat zij de naam levend houdt.

Voor onze vorige spruit had ik de werktitel Klaver bedacht. En ondanks dat die zwangerschap niet goed is afgelopen, geef ik dit kindje weer de werktitel Klaver.

Klaver is een Nederlandse meisjesnaam. De betekenis van de naam is Geluk, Kracht, Schoonheid, Passie, Parel, Zuiver.
Klaver (Trifolium) is een plantengeslacht uit de vlinderbloemfamilie. De meer dan driehonderd soorten groeien hoofdzakelijk in gematigde en subtropische streken van het noordelijk halfrond, maar ook in de bergen in de tropen.
Het klavertje vier is een zeldzame mutatie van een klaver die uit vier deelblaadjes bestaat in plaats van drie. Het vinden of het krijgen van een klavertjevier wordt sinds de middeleeuwen beschouwd als een geluksbrenger.
Het geluksbrengen wordt gebaseerd op de uitzonderlijkheid van zo’n vonst. Afhankelijk van onder andere de bodemsamenstelling en de vervuiling van de ondergrond wordt het voorkomen geschat tussen 0,01% en 0,1%. Niet enkel de zeldzaamheid, maar ook de vorm zorgt ervoor dat het klavertje vier als een geluksbrenger beschouwd wordt. Volgens de legende stelt elk deelblad iets voor: het eerste de hoop, het tweede vertrouwen, het derde liefde en het vierde vanzelfsprekend geluk.
Kijk, dat kunnen we wel gebruiken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.