3 maal is scheepsrecht

 Driemaal is scheepsrecht betekend: ‘als iets twee keer niet gelukt is, lukt het de derde keer vast wel’.

Over de herkomst van de uitdrukking bestaat geen zekerheid.
De uitdrukking heeft vrijwel zeker te maken met de betekenis van drie als heilig getal. Drie heeft immers altijd een grote symbolische waarde gehad vanwege de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. 

Scheepsrecht‘ zou ‘schepensrecht‘ zijn, het recht dat door één schout en drie schepenen werd uitgesproken. In de rechtspraak had het getal drie een bijzondere status. Bijvoorbeeld: Bij verkoping moest mens soms driemaal bieden.
Daaruit komt het nog steeds gebruikelijke ‘Eenmaal, andermaal, verkocht!’ voort.

schepensrecht’ is echter nergens aangetroffen, wel ‘schepenrecht’. Op zee werden veel gebruiken in drievoud uitgevoerd, zoals: De schipper was verplicht drie maaltijden aan de bemanning te geven. De schipper mocht 3 pond tabak voor eigen gebruik meenemen, voordat hij hierover belasting moest betalen. Straffen werden in drievoud uitgevoerd. Een gestorven zeeman wordt met een één, twee, drie over boord gezet.

Nu is dit natuurlijk niet onze 3e poging om zwanger te worden. Sterker nog: Het is de 5e keer dat ik hopelijk zwanger wordt. Echter, het is wel de 3e poging om een 4e kindje te krijgen. Een levend en gezond broertje of zusje voor Eva.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *