Ouderavond

Opvoeden zonder straffen of belonen.
Niet: Als je een spruitje op eet, krijg je een toetje.
Of: als je nu niet aan tafel komt zitten, zet ik je of de gang.
Opvoeden zonder straffen of belonen. Dat was het thema van de ouderavond die dinsdag op onze crèche werd georganiseerd. De leidsters werken al zo veel mogelijk in dit gedachtegoed. En nu willen ze ook de ouders hierover informeren.

Wat willen we onze kinderen meegeven? Hoe willen we dat bereiken? Daar begint de avond mee. Er kwamen interessante antwoorden van de ouders. De meeste zijn voor de hand liggend (maar misschien niet altijd makkelijk te benoemen). Met andere ben ik het (op dit moment) niet eens: ‘Ik wil mijn kind met zo veel mogelijk mensen in aanraking laten komen, hem verschillende levensstijlen laten zien.’
Helemaal mee eens. Maar nu nog niet. Ten eerste denk ik dat dat onrust veroorzaakt bij Eva (en andere kleine kinderen). Ten tweede (of misschien vind ik juist dat wel het belangrijkste) vind ik dat mijn kinderen eerst moeten weten wat wij ‘normaal’ vinden, voordat ze met mensen met een totaal ander gedachtegoed in aanraking komen.

Vervolgens werd uitgelegd wat bedoeld werd met ‘opvoeden zonder straffen en belonen’. Opvoeden door goed naar je kind te kijken, door in te spelen op zijn behoeftes, maar daarin niet je eigen behoeftes te vergeten. Ja, een mooie theorie en ik wil het in de praktijk zeker proberen. Maar soms is het gewoon niet haalbaar. Soms moet je kind gewoon aankleden omdat je weg moet.

Na de pauze speelden we in groepjes het spel Grok. Dit spel, geeft woorden aan gevoelens en behoeften. Het heeft gevoelens-kaartjes en behoeften-kaartjes.
Eerst kregen we 3 behoeften-kaartjes, die we in volgorde moesten leggen. Ik kreeg voeding, integriteit en vrede. Voor mijn volgorde en mijn beweegredenen er achter moet je mij maar bellen 😉

Vervolgens moest iemand uit de groep een verhaaltje vertellen. De anderen mochten daar gevoelskaartjes en behoeftekaartjes bij leggen. Ik vertelde het verhaal van die avond, dat Eva niet op haar stoel wilde blijven zitten, naar de badkamer liep, zich uitkleedde en in bad ging zitten. Grappig hoe anderen daar hele andere gevoelens aan hangen dan ik zelf!

Behoeftes: Harmonie, Begrip, Creativiteit
Gevoelens: Geirriteerd, boos, lacherig

Al met al was het een hele interessante avond. En al geloof ik niet dat de theorie altijd werkt, het is zeker iets om vaker bij stil te staan! En opvallend was dat bij alle ouders de behoefte Rust (en soortgelijke woorden) heel hoog stond 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.