Gluten opbouwen

Ik heb coeliakie (uitspraak: seu-lía-kie). Coeliakie is een onverdraagzaamheid voor gluten, een chronische darmaandoening waarbij het eten van gluten een beschadiging van de darmwand veroorzaakt. Hierdoor zal ik levenslang het glutenvrije dieet moeten volgen. Zolang ik geen gluten binnen krijg, is er niets aan de hand.
Coeliakie is deels erfelijk. Om coeliakie te ontwikkelen, moet je het HLA-DQ2- en/of HLA/DQ8-gen hebben. Daarnaast zijn er nog vele genetische bepalingen die een rol spelen, moet je (natuurlijk) gluten eten en spelen er nog diverse externe factoren mee.

Eva doet mee aan het Prevent CD onderzoek. Het project onderzoekt of het geven van kleine hoeveelheden gluten aan zuigelingen het ontwikkelen van coeliakie zou kunnen voorkomen. Dit is gebaseerd op het idee dat het immuunsysteem ‘leert’ niet op een stof te reageren wanneer het herhaaldelijk, met kleine hoeveelheden, wordt ingenomen.

Ook bij Mirthe zijn de genen bepaald. Zij heeft HLA-DQ8. Dit houdt in dat zij ca. 10% kans heeft om coeliakie te ontwikkelen. Om te proberen te voorkomen dat ze ook daadwerkelijk coeliakie ontwikkeld, gaan we de gluten langzaam introduceren. Dat wil zeggen: Vanaf dat ze 6 maanden is, dagelijks ongeveer 250 mg gluten per dag. Dat komt overeen met bv 1 eetlepel Bambix, ½ soepstengel of ½ koekje. Vanaf dat ze 7 maanden is, dagelijks ongeveer 500 mg gluten. En zo opbouwen tot ze met 10 maanden ‘normaal’ eet.
Volgende week is Mirthe 6 maanden oud en gaan we beginnen met het introduceren. Ik ben erg benieuwd hoe ze op de gluten reageert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.