molentjes

Als je van Midsland naar zee fietst, kom je langs een gedenk-monumentje. Een paar molentjes, vlinders en een foto van een meisje van een jaar of 6: Marlies.

Eva vindt het monumentje razend interessant. Ze wil er regelmatig langs fietsen en even stil staan. Wat is er met dat meisje gebeurd? Waren haar papa en mama er bij? Waarom zijn die dan niet dood? Zullen wij er ook een molentje neerzetten?
Bij gebrek aan molentje legt ze een paar schelpjes neer.

Ook terug in het vakantiehuisje blijven de vragen:
Dat meisje ligt daar niet he? Want anders zouden die molentjes in haar prikken, haar kapot maken.
Oma als jij later dood bent, krijg jij van mij ook molentjes.


Eenmaal weer thuis, achter de computer zoek ik uit wat er gebeurd is:
Richard en Carolien Harleman gaan al jaren met hun gezin op vakantie naar Terschelling, hun geliefde waddeneiland. Het gezin komt daar tot rust en geniet van elkaars aanwezigheid. Zo ook in de zomer van 2004. Samen met familie gaan ze twee weken naar Terschelling. De derde dag van de vakantie gaan de twee gezinnen naar het strand. Marlies, zes jaar, wil liever niet zelf fietsen. Carolien: ‘Ze wilde bij mij achterop, maar ik was beladen met brood en spullen dus dat kon niet. Ze mocht daarom naast Femke fietsen, haar grote nichtje.’

Op een onoverzichtelijk fietspad, langs een weg bij de duinen, rijden Femke en Marlies voorop. De rest volgt. Dan ziet Richard vanuit zijn ooghoeken een vrachtwagen aan komen. Richard ziet dat Femke en Marlies bij een oversteekplaats aankomen en probeert hen met geroep te laten stoppen. Maar het waait stevig en de meisjes horen hem niet. Femke ziet de vrachtwagen op tijd en stopt, maar Marlies kan niet meer remmen.”

1 gedachte op “molentjes

  1. Ik kom al 32 jaar op Terschelling en heb zelf twee dochtertjes van 6 en 12. Dit monumentje en het achterliggende verhaal raken mij tot op het bot. Ik ken je niet Marlies maar je was vast de allergrootste lieverd. Liefs Twan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.