Boris & Sanne, 6 jaar later

6 jaar geleden werd ik moeder. Na een uurtje moest ik mijn kindjes weer laten gaan. Boris & Sanne. Mooie, veel te kleine kindjes…

Vandaag is het weer 14 november, het blijft een rare dag.┬áHet was niet echt verdrietig. De pijn is weg, het grote verdriet is weg, met het verlies (en alles wat daarbij hoorde en hoort) heb ik leren leven. Ons gezin is compleet. Een rare dag. Niet echt verdrietig, maar ik ben wel een stuk emotioneler. ’s Ochtends komt een vriendin langs. We praten over Boris & Sanne, over de afgelopen jaren, over het verschil tussen de emoties van toen en nu. Vier jaar na hun geboorte vond ik heel moeilijk. Vier jaar is een belangrijk getal in een kinderleven, een start van een nieuw leven. Daarna werd het ‘makkelijker’. Mirthe werd geboren, ons gezin is compleet. Als Boris & Sanne waren blijven leven, waren Eva en Mirthe er niet geweest. En daar moet ik niet aan denken…

’s Middags gaan we met z’n viertjes naar de dierentuin. Toevallig kom ik een roeivriendin tegen. Haar neefje N. van 1,5 is vorige week overleden. Zo verdrietig… Maar voor mij ook extra mooi dat ik haar vandaag tegen kom.
Zij praat over het verdriet van haar broer en schoonzus, dat hij al weer aan het werk is en dat rouwverwerking natuurlijk niet tegelijk gaat. Dat hij zijn leven nu oppakt, en misschien de klap over een jaar krijgt. Zij weet niet hoe haar schoonzus dat vindt, hoe zij daar mee om gaat.
Zijzelf vindt het moeilijk om te merken hoe makkelijk zij het normale leven weer oppakt.

We gaan naar het baby-olifantje en drinken koffie met gebak (ik een meegebrachte glutenvrije gevulde koek en Mirthe glutenvrije smarties). Spelen uitgebreid in de speeltuin en staan neus-aan-neus met een luiaard. In het zonnetje, onder de prachtige herfstkleuren.Een heerlijke middag!

’s Avonds in bed ben ik wel verdrietig. Niet eens om het verlies van Boris & Sanne. Maar om het verdriet, de verdoofdheid en de intense eenzaamheid die ik daarna voelde. Mijn eigen verdriet van toen en het verdriet van nu voor de ouders van kleine N. lopen door elkaar heen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.