Footprint

Ik heb me aangemeld voor de footprintchallenge: het verminderen van mijn ecologische voetafdruk.
Ik weet wel waar ik mee kan verminderen: minder met de auto, minder vlees…
Helaas kan/wil ik dit niet: Als ik met het openbaar vervoer naar mijn werk ga, ben ik een uur meer reistijd per dag kwijt. Dan zie ik de meisjes niet meer.
Wel kan ik een dagje thuis gaan werken. Scheelt toch weer 41 kilometer.
Als ik kook, kook ik meestal vegetarisch. Maar Erik kookt meestal en hij is een echte vleeseter. Ik ben dan ook niet zo principieel dat ik hem vegetarisch wil laten koken. Maar wel met minder vlees dan gemiddeld, minder vlees dan de 200 gram per persoon.
 
Voordat ik me aanmeld, doe ik de voetafdruktest van het WNF
Er komt niets verrassends uit:
Jouw voetafdruk is 5,19 hectare. Als iedereen zo zou leven als jij, dan hebben we 2,9 aardbollen nodig.
De voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is 6,3 hectare.
 
Jouw top 5 tips:
Ik word vegetariër
Voor alles wat je eet is landbouwgrond nodig. Maar voor de productie van vlees is dat vele malen meer grond dan voor de productie van ons plantaardige voedsel. Met een vegetarisch menu verlaag je daarom je voetafdruk.
Kies voor openbaar vervoer in plaats van voor de auto.
Met een kleine voetafdruk van A naar B? Het openbaar vervoer is energiezuiniger dan de auto, omdat je met meerdere mensen gebruikt maakt van één vervoermiddel. Die efficiency verkleint je voetafdruk.
Vervang zuivel door plantaardige alternatieven (vb sojamelk)
Alles wat je eet en drinkt, telt mee in je voetafdruk. Net als bij vlees is ook voor de productie van zuivel relatief veel land nodig. De dieren die zuivel produceren hebben namelijk veel voer nodig.
Mirthe drinkt nu sojamelk ipv normale melk. Omdat zij (tijdelijk) niet tegen lactose kan. Ik gebruik haar melk voor o.a. de havermoutpap ’s ochtends vroeg. En eigenlijk bevalt me dat prima. Dat houden we er in!
Maar voor het bakken blijf ik zuivel gebruiken.
 
Koop kleding in een tweedehandswinkel
Origineel en goedkoop? En ook gunstig voor je voetafdruk. De productie van veel kleding kost immers veel landbouwgrond, energie en grondstof. Hergebruik verkleint je voetafdruk!
Ik koop niet veel kleding. Ik krijg zo af en toe wat van vrienden/familie. En als ik iets koop, doe ik dat vaak via marktplaats. En op rommelmarkten vind ik ook regelmatig iets leuks.
Voor de meisjes krijgen we veel en koop ik via marktplaats. En heb ik het al gehad over krijgdekleertjes? Alleen malloits, ondergoed en zo af en toe iets bijzonders kopen we nieuw.
 
Ik ben benieuwd naar de tips die ik de komende tijd krijg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.