1e bezoek gynaecoloog (12 weken)

Maandag ben ik voor het eerst naar de gynaecoloog geweest. Was ik best wel zenuwachtig voor: Bij ‘gynaecoloog‘ krijg ik beelden van een norse man met een grote tang. Gelukkig was het een hele aardige vrouw, die goed de tijd voor mij nam, die al mijn vragen uitgebreid heeft beantwoord en nog veel meer heeft uitgelegd. Mijn bloeddruk en gewicht werden gemeten en daarna mocht ik weer naar de echo-kamer omdat de gynaecoloog het tussenschot wilde zien. – Op de vorige echo-foto’s is goed te zien dat de baby’s in 2 verschillende vruchtzakken zitten. Bij een 1-eiige tweeling is het tussenschot 2 lagen dik (of afwezig) en bij een 2-eiige tweeling 4 lagen dik. De lagen kan je natuurlijk niet zien, maar aan de dikte van het tussenschot is veel af te leiden. Dit kan je alleen in het begin van de zwangerschap zien, vandaar dat ook de gynaecoloog dit met eigen ogen wilde bekijken. Bij mij is er een dik tussenschot, het is dus zeer waarschijnlijk dat het een 2-eiige tweeling is! –

Ik kon al meer op de echo zien dan de week daarvoor: Niet alleen waren de 2 zichtbaar gegroeid (nu zo’n 5,5 cm zithoogte), maar waar we vorige week armpjes en beentjes konden zien, zag ik nu vingertjes, teentjes en zelfs een paar gezichtuitdrukkingen (een gaap)!

Omdat het een tweeling is, zal ik waarschijnlijk rond de 30e week moeten stoppen met werken (= januari). Ik moet in het ziekenhuis bevallen en zal daarna waarschijnlijk meer kraamhulp krijgen. Dit laatste moet ik nog gaan regelen, net zoals de kinderopvang en de erkenning en het ouderlijk gezag voor/door Erik..

Er werd regelmatig gevraagd of tweelingen in onze familie zitten: Erik’s opa heeft tweelingzussen. Maar een 2-eiige tweeling komt van moeders kant en voor zover ik kan nagaan komen er in mijn familie geen tweelingen voor. Het is dus echt een toevalstreffer!

Met mij gaat het goed. Mijn vermoeidheid en rugpijn worden iets minder en ik hoop dat dit binnenkort verdwijnt (zoals in de boekjes wordt aangegeven).

Ik heb vorige week op mijn werk verteld dat ik zwanger ben en iedereen is erg enthousiast, bied hulp aan en ik heb zelfs een mooie bos bloemen van mijn kamergenote gekregen!