2e bezoek gynaecoloog (16 weken)

Gister zijn we voor de 2e keer naar de gynaecoloog geweest:
Ze vraagt hoe het met me gaat, controleert mijn buik en maakt weer een echo. Ze zegt dat Erik maar extra goed voor mij moet zorgen en me regelmatig een rugmassage moet geven 😉
Bij het controleren vertelt ze dat bij een normale zwangerschap de bovenkant van de baarmoeder in de 16e week tot halverwege de navel en het schaambeen komt, bij mij zit die er nu al boven m’n navel! 50 jaar geleden zou dit een reden zijn om aan een tweeling te denken….
Ook laat ze ons zien hoe we de kindjes kunnen voelen: Hand op de buik, even aanduwen om te laten weten dan je er bent en dan afwachten of ze er op reageren. Helaas voelt Erik nog niets, maar ik voel ze een beetje duwen, een beetje bewegen!
Ook bij de echo is alles goed. We kunnen minder duidelijk zien waar we naar kijken dan de vorige keren, maar het is fantastisch om weer die hartjes te zien kloppen! En het minder duidelijke zicht, zal dat liggen aan de apparatuur, de persoon die de echo maakt of omdat de kleintjes groter zijn geworden? Ook zijn ze erg rustig, dus kunnen we ze maar in 1 houding bekijken, wat ook niet bevorderlijk is voor de duidelijkheid.
Ach, alles is goed en dat is het belangrijkste! Over 4 weken moeten we terugkomen. Hebben dan eerst een gesprek met een verpleegkundige en daarna een uitgebreide echo. Bij een verloskundige wordt uitgebreid ingegaan op de normale gang van zaken tijdens een zwangerschap zoals de klachten, de cursussen en de kraamhulp. Maar bij een tweeling-zwangerschap word je begeleid door de gynaecoloog en wordt dit nog wel eens vergeten. Vandaar dat het verpleegkundige-spreekuur in het leven is geroepen.
De echo is de normale 20 weken echo, die elke zwangere vrouw tegenwoordig krijgt. Alleen bij mij nemen ze hier 2 keer zo lang de tijd voor!

Verder gaat alles goed. Ik ben iets minder moe en de pijn in mijn rug is ook dragelijker. Het wordt moeilijker om me goed te kleden, een aantal broeken past niet meer, shirtjes worden te kort en aan die zwangerschapsdingen wil ik eigenlijk nog niet beginnen!
Erik en ik hebben het erg druk op het werk en in het weekend met leuke afspraken. Daarnaast zijn we begonnen met de verbouwing van de keuken…

Kortom, erg druk, maar tussendoor neem ik genoeg tijd om te rusten en vroeg m’n bed in te kruipen!